Nahrani svoje demone ali »Feeding your demons®« – starodavna modrost razreševanja notranjih konfliktov

Feeding Your Demons® (v nadaljevanju: FYD) je učinkovit pristop za spopadanje z negativnimi čustvi, strahovi, boleznimi in samouničujočimi vzorci.

Je vodena kreativna meditacija. Lahko bi rekli, da je celo magična meditacija, saj omogoča posamezniku, da s svojo domišljijo in vizualizacijo spozna nove dele sebe in, da svoje demone nahrani namesto, da se proti njimi bori ali od njih beži.

Proces je prilagodila Lama Tsultrim Allione iz naukov in prakse tibetanske jogini Machig Labdrön iz 11. stoletja, iz vajrayana budistične prakse Chöd (tibetanski izraz, ki pomeni “odrezati”). Osrednji vidik prakse Chöd od praktikanta zahteva, da razvija in neguje radodarnost z namišljenim ponujanjem tistega, kar nam je najbolj drago, lastnega telesa. Telo spremeni v nektar in ga ponudi vsem čutečim bitjem, ter s tem zadovolji njihove želje, očisti njihove bolezni in negativnosti ter vse vodi k osvoboditvi.

Machig pravi, da to, kar se imenuje demon, ni neka velika črna stvar, ki okameni vsakogar, ki jo vidi. Demon je vse, kar ovira doseganje svobode. Ni večjega demona od te fiksacije nase. Dokler se ta fiksacija na ego ne prekine, vsi demoni čakajo z odprtimi usti. Iz tega razloga se je potrebno potruditi, da presekamo demona fiksacije na ego.

Vodene meditacije omogočajo, da spoznamo svoje notranje konflikte – svoje demone in namesto, da se proti njimi borimo in jih ubijemo, jih nahranimo, da postanejo naši zavezniki. V mitologiji demone večkrat enačimo z zmaji. Zmaj pa velikokrat varuje zaklad in, ko zmaja nahranimo in se ta spremeni v zaveznika, odkrijemo svoje zaklade, ki so se skrivali za našo preokupacijo z bojem in bitko. Ko se zavemo naših demonov in jih zavestno sprejmemo z ljubeznijo in sočutjem, je tudi manjša verjetnost, da jih bomo projicirali na druge.

Za koga je FYD primeren?

Metoda je prilagojena sodobnemu človeku 21. stoletja ne glede na njegov/njen spol, starost, vero in prepričanja.

Uporablja se jo lahko skupaj z umetniškim izražanjem kot so risanje, oblikovanje gline, skozi gibanje telesa, skozi pisanje pesmi, in drugimi oblikami izražanja.

Ne bojuj se proti svojim demonom, raje jih nahrani!

Vabljen/a na vodeno kreativno meditacijo.

Za termin pokliči na 040 262 315 (Tjaša) ali piši na info@novopoglavje.si.

 

VIRI:

Raziskave (v angleščini):
P. R. Goldin, A. Braun, E. Ekman, V. Simmons, T. Flora, C. Easton, T. Allione (2023). Randomized Controlled Trial of the Tibetan Buddhist Feeding Your Demons Contemplative Process in Meditation Practitioners. Journal of Emotion and Psychopathology, 2023, Vol 1, Issue 1 (str. 90 – 103)
Klikni za link do članka (pdf)

E. Ekman, C. J. Koenig, J. Daubenmier, K. Greer Dickson, V. Simmons, A. Braun, P. Goldin (2022). Transforming adversity into an ally: A qualitative study of “feeding your demons” meditation. Frontiers in Psychology, 2022, Sec. Consciousness Research Volume 13 – 2022
Klikni za link do raziskave

Knjige (v angleščini):
T. Allione (2008). Feeding your demons. Little, Brown Spark; First Edition

T. Allione (2018). Wisdom Rising: Journey into the Mandala of the Empowered Feminine. Atria/Enliven Books; 2018th edition

Spletna stran (v angleščini): Klikni za več o procesu FYD.