Bogovi in bog-demoni

Avtor slike je Tjaša Gulje z uporabo AI

V eni izmed prejšnjih objav sem predstavila štiri vrste demonov, klasifikacijo demonom, ki jo je vzpostavila Machig Labdrön. Machig pa ni govorila le o demonih, temveč tudi o bogovih in bog-demonih.

O bogovih

Bogovi so v kontekstu Machig naša upanja. Kot demoni, tudi bogovi ustvarjajo podobne situacije, boje in bitke kot demoni, le da gre za poskuse, da bi nekaj dobili in ne pobegnili od nečesa. Bogovi so vpleteni v boje poželenja in hrepenenja, ne pa v odpor in beg kot demoni.

Pomembno je razlikovati med navdihom, ki sproža pozitivno energijo in optimizem brez velike navezanosti ali napetosti, in bogom, ki je povezan z nezdravim hrepenenjem po nečem ali obsedenostjo z določenim rezultatom.

Pa poglejmo si primer. Šli ste na razgovor za službo in dobro vam je šlo. Upate, da boste službo dobili in že si predstavljate za kaj vse boste zapravili visoko plačo; za počitnice, za nakup novega pohištva ali karkoli drugega. Imate res visoke upe glede te službe in okoli tega zgradite veliko napetosti in pričakovanj. Vsakič, ko zazvoni telefon, od vznemirjenja skočite pokonci in ste vsakič razočarani, ko na drugi strani linije ni nekdo iz kadrovske službe, ki vam bo sporočil dobro novico. Tovrstno upanje, ki temelji na čustvih, je bog.

Iz primera je verjetno jasno, da bogove težje prepoznamo kot problematične. V zahodni kulturi smo naučeni, da je imeti upanje dobro. Vendar naša upanja velikokrat temeljijo na strahu.

Vzemite si trenutek in preverite pri sebi:

Pomislite katera so vaša največja upanja? Po čem resnično hrepenite? Potem pomislite kaj so vaši največji strahovi. Lahko prepoznate upanje in strah kot nasprotne strani istega kovanca; oboje ustvarja napetost?

»Upam na uspeh, a strah me je revščine.«
»Upam na pohvalo in se bojim kritike.«
»Želim si dobiti to službo in bojim se, da je ne bom dobila.«

O bog-demonih

Machig je združila oba koncepta opisa bogov in demonov v eno besedo bog-demon, kar nakazuje, da so bogovi naše upanje, demoni pa naši strahovi in, da so neločljivo povezani skupaj.

Bog v tem konceptu je nekaj, kar se zdi, da vodi k izboljšavi. Demon je pa nekaj, kar se zdi ogrožajoče za samega sebe. Machig pravi, da je smisel pri njihovem združevanju ta, da se pri delitvi vseh izkušenj na dobre in slabe zgodi, da se hrepenenje in strah spojita skupaj v neprestani krog trpljenja.

Bog-demon na primeru želje po partnerstvu:

Vprašajte se: “Kaj je moje veliko upanje v tem trenutku?”
Odgovor je lahko: “Resnično si želim spoznati nekoga in biti v zvezi, se zaljubiti in živeti srečno do konca svojih dni. To je tisto, po čemer hrepenim.”
Vprašajte se: “Česa me je najbolj strah?”
Odgovor je lahko: “Da bom ostala sama. Da bom osamljena do konca življenja.”

Upanje in strah se ves čas gibljeta sem in tja. In tudi s tem se lahko ukvarjate v okviru metode Nahrani svoje demone, kot s skupno težavo ali izzivom. Lahko se pa posvetite le enemu ali drugemu konceptu.

Vabljeni na raziskovanje vaših demonov, bogov in bog-demonov skozi domišljijsko potovanje metode Nahrani svoje demone. Kontaktirajte nas za brezplačen uvodni razgovor.

 
Vaša Tjaša, marec 2024